miercuri, 19 mai 2010

despre balauri si uitare

"Books don`t teach children dragons exist.
Children already know dragons exist.
They teach children dragons can be killed."

This is both beautiful and true (a super-hero recently reminded me...). Why do we forget so many things we used to know when we were little? That’s why we find ourselves haunted by dragons we can not escape. They are our dragons now… they come from within – our fears and indecisions, bad choices turned into nightmares… These dragons can also be killed – but you have to want that really hard and I guess you need someone by your side. ‘Cause Loneliness is the worst dragon of all…

2 comentarii:

m spunea...

da, cineva de partea ta. n-ai cum sa nu fi remarcat ca in toate basmele personajele principale au multa lume de partea lor. si mai ales au o motivatie. ca nu te duci in padurea cu balauri ca sa te afli in treaba. cel putin potrivit basmelor, cei care se duceau sa omoare zmeii cei rai ca sa arate ei cat de tari sunt nu sfarseau prea bine.

problema este, dupa parerea mea, ca books pretind ca raul e... un dragon. really now. nu doar ca raul e mai greu de localizat decat un monstru care se ascunde intr-o pestera, dar e si mai relativ de atat. 'raul' nu provoaca rau tututor, si starpirea lui aduce cu sine un rau provocat altora.
viata E un cerc vicios. basmele nu sunt, niciodata.
pe mine asta ma agaseaza. cum in cartile pentru copii se vehiculeaza ideea ca totul e alb sau negru, fara nuante, si ca negru e rau si alb e bine.

dragonii astia de care nu poti sa scapi sunt in tine? pentru ca as vrea sa vad asta intr-un basm. cum starpesti un rau pe care l-ai nascut tu. din radacina? cu tot cu tine?

Silly Girl spunea...

Draga m, basmele in general sunt pt copii - iar pt ei e suficient daca le povestesti despre notiunile de baza, alb/ negru, bine / rau... plus ingredientele esentiale ale basmelor: ala cu "Binele invinge intotdeauna raul!" si "Au trait fericiti pana la adanci batraneti!" - nu moare nimeni dintre aia buni, daca moare imediat apare Zana si-l invie... :))
Cercul vicios e deja o notiune pt clasele superioare - cei iesiti din adolescenta si dati cu capul de viata!
Tu zici ca ai vrea niste basme pt oameni mari - pai alea sunt cartile si filmele :))) nu?

poate ar trebui ca basmele sa fie povestite cu un avertisment: "LUCRURILE NU SUNT CEEA CE PAR!"

dar eu tot cred ca noi tindem sa complicam unele lucruri prea mult, sa ne invartim in cerc si sa nascocim intrigi.

dragonii aia din mine - nu stiu daca vreau sa-i omor. m-as multumi sa-i dresez un pic ;)